Evaluatie workshops ‘Omgaan met klanten met onbegrepen gedrag’

Samen met Team Ed hebben we een training ontwikkeld voor winkeliers, baliemedewerkers van banken en ondernemers over de omgang met klanten met onbegrepen gedrag. Deze workshop werd ontwikkeld in het kader van het project ‘’Het gezicht van de zorgzame buurt’’, dat in februari 2022 is afgerond.

Het CVC heeft bij dit project de 10 workshops geëvalueerd. Middels schriftelijke en telefonische interviews onderzocht het CVC wat de werkzame elementen waren van de workshops en wat de deelnemers hadden geleerd.

De workshop

In de workshop vertellen getrainde ervaringsdeskundigen hoe ze zich voelden in winkels en hoe ze graag bejegend hadden willen worden toen het psychisch even niet goed met ze ging. Daarna konden de cursisten vragen stellen en eigen ervaringen inbrengen over situaties in de winkel, die ze lastig vonden. Door het bespreken van deze casussen kwamen ze gezamenlijk tot oplossingen doordat ieder vanuit zijn eigen perspectief iets inbracht. Er ontstond dan vaak een mooie dialoog die wederzijds begrip vergrootte.

Hulpkaart

Na deelname krijgen de cursisten een Hulpkaart mee. Hierop staan allerlei tips over de manier waarop je klanten met onbegrepen gedrag het beste kunt bejegenen. Er staan ook telefoonnummers van wijkprofessionals in de buurt op.

Resultaten van het onderzoek: minder vooroordelen, meer begrip en kennis

De persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen maakten veel indruk en werkten de-stigmatiserend (nemen vooroordelen weg). De workshops bieden praktische handvatten over hoe met klanten om te gaan die onbegrepen gedrag vertonen. Daarnaast deden de cursisten kennis op over de sociale kaart in de wijk.

Onderzoek naar de opbrengst van de workshops:

Lees meer over de workshop en de slotpresentatie van het project Het gezicht van de zorgzame buurt.

Meer informatie: Dorine van Lennep, d.vanlennep@clientenbelangamsterdam.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *