Ouder worden: vandaag praten over morgen

In 2019 is Actiz gestart met een publieksaanpak om heel Nederland te betrekken bij de toekomst van de ouderenzorg. Zij stimuleren mensen om het gesprek met elkaar aan te gaan over wat zij belangrijk vinden voor later. De werkgroep De maatschappelijke dialoog van coalitie Ouderen wil het gesprek ook lokaal in Amsterdam stimuleren. Het doel van dit onderzoek is om samen met mensen die leven onder kwetsbare omstandigheden te kijken hoe zij bezig willen zijn met de toekomst.

We voeren hiervoor gesprekken met mensen op straat over ouder worden. We hebben gesprekken gevoerd met mensen uit buurten in Amsterdam Noord en Zuidoost. Nu zijn we gesprekken aan het voeren in de Jordaan, Buitenveldert en Akbarstraat.

De coalitie Ouderen richt zich op het gezond leven in een prettige wijk, (lokale) ondersteuning en zorg en een geschikte woonsituatie, zodat alle ouderen in 2040 een vitaal en betekenisvol leven kunnen leiden in een vertrouwde omgeving.

Vandaag praten over morgen
Het lijkt misschien nog ver weg, maar het gaat soms sneller dan je denkt. Door vandaag te praten over morgen kan je nadenken over wensen en behoeften, en je voorbereiden op de toekomst. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past en hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Actiz heeft gesprekskaarten ontwikkeld die helpen om het gesprek hierover aan te gaan.

Op zoek naar co-onderzoeker
We doen dit samen met een groep ouderen uit Amsterdam die met hun eigen expertises bijdragen aan het literatuur onderzoek, de interviews, analyse, netwerken en verdere verloop van het onderzoek. Woon jij in de Jordaan, Buitenveldert of Akbarstraat en wil je ook graag meedoen? Of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Stuur dan een mail naar Pauline Willems via p.willems@clientenbelangamsterdam.nl. We horen heel graag van je.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *