Mentale gezondheid: de balans tussen draagkracht en draaglast

Dit onderzoek richt zich op het inventariseren hoe Amsterdammers hun draagkracht in balans houden met hun draaglast, hoe dit onderwerp leeft en hoe hier over gesproken wordt. Het gaat hierbij om wat je zelf doet, maar ook hoe de omgeving hieraan bijdraagt. Met deze informatie kan de coalitie Mentale gezondheid gericht een preventiestrategie ontwikkelen om de draagkracht te vergroten en Amsterdammers weerbaarder te maken tegen mentale problemen.

Hiervoor gaan we o.a. de straat op om Amsterdammers te interviewen in de volgende buurten: Czaar Peterbuurt (Centrum), De Kleine Wereldbuurt (Noord), Wildemanbuurt (Nieuw-West) en de G-buurt Noord (Zuidoost).

De coalitie Mentale gezondheid richt zich op preventie, vroeg signalering en samenwerking zodat er in 2030 minder Amsterdammers (10%) last hebben van matige mentale klachten.

Draagkracht en draaglast
De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan stress op het werk, conflicten, ziekte en financiële zorgen. De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan. Hierbij kun je denken aan sporten, sociale steun of tijd voor jezelf. Er ontstaan problemen wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Voor korte tijd niet erg, maar als je langdurig meer draagt dan je aankunt kan je in de problemen komen. In deze periode voel je je meestal niet goed, is een kleine tegenslag al te veel en heb je weinig ruimte voor andere mensen.

Op zoek naar co-onderzoekers
Op dit moment zijn we bezig met het bij elkaar brengen van co-onderzoekers die samen met ons het onderzoek uitvoeren. Daarvoor zijn we op zoek naar Amsterdammers die de buurten goed kennen en het leuk vinden om mee te helpen onderzoeken. Hier vind je meer informatie over de rol van de co-onderzoeker. Ben of ken jij iemand voor wie dit interessant kan zijn? Aanmelden kan via z.kallan@clientenbelangamsterdam.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *