Zoektochten in de GGZ

Hoe vind je een geschikte behandelplek met korte wachttijd in de GGZ?

Omdat de wachtlijsten in de GGZ steeds langer werden, startte WegwijsGGZ een paar jaar geleden met een gratis dienstverlening voor cliënten en verwijzers om hen te helpen zo snel mogelijk een geschikte behandelplek te vinden. Het Centrum voor Cliëntervaringen werd gevraagd om te onderzoeken hoe cliënten en verwijzers de werkwijze van WegwijsGGZ beoordelen. Kunnen onderdelen van die werkwijze misschien bijdragen aan het oplossen van de wachtlijsten in de GGZ?

We hebben cliënten, huisartsen, POH-GGZers, die allen ervaring hadden met WegwijsGGZ, geïnterviewd. Cliënten vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf een geschikte behandeling te vinden, en huisartspraktijken ontbreekt het aan een overzicht van het aanbod in de stad.

Het onderzoek liet zien dat cliënten soms op een verkeerde wachtlijst staan en dat huisartsen in hun maag zitten met de overbruggingszorg. Een actuele website met een overzicht van Amsterdamse aanbieders en hun wachttijden wordt node gemist. Ook is het ingewikkeld om per cliënt uit te zoeken of een gewenste behandeling door een specifieke verzekeringspolis gedekt wordt. Dat alles maakt het zoeken naar een geschikte praktijk lastig.

Door de bemiddeling van WegwijsGGZ had 60% van de cliënten binnen een maand een afspraak voor een intake of start van een behandeling. De rest schreef zich in bij een praktijk of instelling met een wachttijd van een paar maanden, maar had door de zorgvuldige zoektocht met WegwijsGGZ het vertrouwen dat ze op de juiste wachtlijst stonden.

Benieuwd naar meer resultaten van dit onderzoek?

Lees hier het verslag met de uitkomsten van het onderzoek