“Ik wist niet dat cultuur zo’n rol kan spelen”

Mentale gezondheid is een lastig onderwerp om over te praten, terwijl het iedereen raakt.

We zijn als samenleving goed in het delen van hoogtepunten, maar weten vaak nog niet goed om te gaan met onze dieptepunten. Een van de middelen waarmee Amsterdam Mentaal gezond-Thrive de mentale gezondheid van Amsterdammers wil bevorderen is de cursus Mental Health First Aid (MHFA). In deze cursus leren deelnemers hoe ze bij anderen in hun omgeving psychisch leed herkennen. Maar ook hoe ze hen kunnen benaderen, ondersteunen en verwijzen naar passende hulp.

De vraag is of deze cursus voldoende aansluit bij de diversiteit aan culturele achtergronden van de Amsterdammers. Uit een studie in de Eindhovense wijk Gestel blijkt dat mensen met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd waren bij het volgen van de cursus. Als redenen werden aangegeven dat de MHFA een talige cursus van twaalf uur is. Als je niet bekend bent met de materie kan dit pittig zijn. Daarnaast is het een forse tijdsinvestering, vooral als mensen daarnaast ook een baan hebben.

Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen of de cursus MHFA voldoende aansluit bij mensen met een niet- Westerse culturele achtergrond in Amsterdam Zuidoost. De resultaten lieten zien dat er nog verschillende verbeterpunten zijn om de cursus beter aan te laten sluiten bij een brede doelgroep. De diversiteit aan opvattingen over mentale gezondheid binnen verschillende culturen komt volgens deelnemers nu nog onvoldoende terug in de cursus. Ook worden cultuurgebonden problemen niet besproken in de cursus. Dit werd als een gemis ervaren. Er zijn daarvoor concrete aanbevelingen geformuleerd.

Wil je het hele rapport lezen? Klik dan snel hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *