Hulp bij regelwerk en emotionele steun gewenst voor mantelzorgers in de wijk

Mantelzorgers worden niet op alle taken ondersteund die ze uitvoeren. Ze ‘zorgen voor’, ‘zorgen dat’ en ‘zorgen om’. Vooral de ondersteuning op het regelwerk (‘zorgen dat’) en de emotionele ondersteuning (‘zorgen om’) is nog beperkt in de wijkzorg. Dit bleekt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Conclusies

Goede zorg (waaronder ook begeleiding en ondersteuning) in de wijk voor mantelzorgers is…

  • Integrale blik bij indicatie: oog en oor voor de situatie en gezondheid van de cliënt, én die van de mantelzorger. Aandacht voor hun behoeften ten aanzien van zorg en ondersteuning en ten aanzien van participatie (werk of activiteiten buitenshuis), inclusief hun financiële draagkracht.
  • Waar nodig, ondersteuning bij de taken rondom ‘zorgen voor’, zoals voldoende zorg en begeleiding voor de cliënt en mantelzorger, advies, begeleiding en doorverwijzing naar deskundigen op het gebied van hulpmiddelen, aanpassingen in huis en technologie voor een goede thuisbasis en voldoende en passende ondersteuning in de wijk voor cliënt die de mantelzorger ontlast, zoals dagbesteding, respijt en deskundige en flexibel in te zetten vrijwilligers.
  • Waar nodig, ondersteuning bij de taken rondom ‘zorgen dat’, zoals aandacht bij gemeenten en bestuurders voor versimpeling procedures, regels en verbetering van de dienstverlening van instanties en hulp bij regelwerk en behouden regie, bijvoorbeeld door een casemanager.
  • Waar nodig, ondersteuning bij de taken rondom ‘zorgen om’: o Serieus nemen van de ‘zorgen om’ van de mantelzorger. o Erkennen van de ervaringskennis mantelzorger.
  • Goed en juiste informatie rondom veranderingen.

Schermafbeelding 2017-03-05 om 08.09.44.pngInitiatiefnemer en een onderzoeker aan het woord

In een vroeg stadium van het onderzoek vroeg Mezzo on som iets te vertellen over het
onderzoek. Zie hier het inspiratiefilmpje op de Dag van Mantelzorg 2016 van Mezzo.

Meer lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *