Zorgen voor de buurkat

Mireille (46 jaar) is normaal gesproken een bezig bijtje. Ze doet vrijwilligerswerk als voorzitter bij de cliëntenraad van Cordaan en is als co-onderzoeker bij het Centrum voor Clientervaringen bij verschillende onderzoeken betrokken geweest. Ze zingt in een koor en heeft tijdens de Korendag in januari dit jaar in een vol Paradiso opgetreden. De generale repetitie vond noodgedwongen plaats in de kou op het Leidseplein, maar dat gaf wel weer veel leuke bekijks.

Nu zit ze thuis. Sommige dingen zoals het koor gaan via Zoom door, maar het lukt Mireille niet om Zoom op te starten op de computer. Daardoor heeft ze haar koorles inmiddels al een aantal weken gemist. Er is een website waarop ze de koorliedjes kan luisteren, maar zelf oefenen gaat nu niet. Dat frustreert haar, via een ander programma op Microsoft lukt het beeldbellen namelijk wel gewoon. Met haar begeleidster beeldbelt ze nu ook via WhatsApp en dat gaat gewoon prima.

Thuis is er veel de doen, maar het komt maar niet van de grond. Ze heeft kleuren en allerlei kaarten waarmee ze aan de slag zou, maar heeft het nog niet opgepakt. “In mijn huis op gaan ruimen gaat ook niet zo lekker, blokkeer aan alle kanten een beetje. Heb dat altijd al een beetje, moest he huis al langer opruimen, maar gaat niet zo lekker (..) alles valt weg, structuur zo anders”. Ook vindt Mireille het lastig nu niet zo gemakkelijk naar de supermark te kunnen. Er is iemand van Burennetwerk die af en toe boodschappen bij de Dirk voor haar haalt, dat is fijn. Ook vertelt ze dat kortgeleden haar kat Jip is overleden. Jip was een bijzonder beestje met 3 pootjes, maar daar kon hij heel goed mee overweg. De laatste maanden kreeg hij echter veel last van een ander pootje en met 2 poten door het leven is toch lastig, verzucht Mireille. Doordat hij er niet meer is, is het hartstikke stil thuis nu: “geen begroeting meer als je binnenkomt, geen miauwtje meer. Niet meer knuffelen, je kan niets meer”. Ze heeft een portret gemaakt ter ere van hem.

Een gekke periode deze Corona-tijd, maar Mireille heeft verschillende manieren gevonden om er mee om te gaan. Zo spreekt ze regelmatig af met bekenden op pleintjes in de buurt, waarbij ze hun eigen koffie meenemen en elk op een bankje gaan zitten. Ook bezoekt ze haar moeder af en toe met gepaste afstand. Haar moeder heeft een groot huis waardoor Mireille dan kan blijven slapen. Ook koningsdag zullen ze samen doorbrengen, een dag die naast de verjaardag van onze koning voor Mireille en haar moeder in het teken staan van het overlijden van hun vader en man,“gek om die 2 dingen op 1 dag te hebben, een feestdag met een zwart randje”.

En dan is daar nog de buurkat, die sinds een poosje zo nu en dan langs komt. De eerste keer schrok Mireille een beetje, omdat hij zo sprekend lijkt op één van haar eerdere overleden katten. We lachen, ‘zou het een reïncarnatie van de oude kat zijn die op deze manier op haar past?’ Gelukkig had ze nog wat kattenvoer staan. Ze is blij dat ze, hoewel deze kat niet zo’n knuffelaar is, hem af en toe een haaltje kan geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *