Vergroten zelfstandigheid mensen door technologie

Afstudeerproject Assistive Technology: het vergroten van zelfstandigheid voor mensen die hun handen niet (meer) kunnen gebruiken

Wij zijn Babette, Michelle, Pascale en Sarah en vanuit de opleiding ergotherapie aan Hogeschool van Amsterdam zijn wij bezig met ons afstudeerproject Assistive Technology. Het project is opgestart in opdracht van het Centrum voor Cliëntervaringen, Ruud van Zuijlen (ervaringsdeskundige), Barbara Groot vanuit het Amsterdam UMC en Enis Reyhan vanuit Cliëntenbelang Amsterdam.

Assistive Technology is elk item, apparaat, softwareprogramma of productsysteem dat gebruikt wordt om de functionele mogelijkheden van personen met een beperking te vergroten, te onderhouden of te verbeteren. In dit project onderzoeken wij welke vormen van Assistive Technology er zijn om de zelfstandigheid van mensen die hun handen niet (meer) kunnen gebruiken te vergroten en hun eigen regie terug te geven.

Het onderzoek is gedaan door in gesprek te gaan met de doelgroep, professionals werkzaam met de doelgroep en ook de leveranciers van Assistive Technology. Aan hen is gevraagd met welke vormen van Assistive Technology bekend zijn en wat de ervaringen hiermee zijn. We hebben contact gehad met allerlei professionals/leveranciers en ervaringsdeskundigen. Naast de gesprekken met de ervaringsdeskundigen en professionals deden wij literatuuronderzoek naar de effecten van Assistive Technology en welke mogelijkheden Assistive Technology biedt.

Het uiteindelijke doel van het project was om alle verzamelde kennis en informatie te bundelen zodat dit gemakkelijk toegankelijk wordt voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Dit is de website geworden: www.technologische-hulpmiddelen.nl. Met dit project hopen we de zoektocht naar Assistive Technology te vergemakkelijken en ons steentje bij te dragen aan betere participatie en meer eigen regie voor mensen die hun handen niet (meer) kunnen gebruiken.

Lees meer:

Heeft u interesse om deel te nemen aan ons project of heeft u verdere vragen, neem dan contact op via projectassistivetechnology@gmail.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *