Fijne avondplek om te komen in crisis

Clubhuis De Waterheuvel start op 1 april 2020 met een time out voorziening het Lichthuis voor mensen die in psychische crisis dreigen te raken.

Het idee is dat dit een fijne plek is om heen te gaan als je ’s avonds in crisis komt. Het Centrum voor Ciëntervaringen begeleidt de opzet van deze voorziening met participatief actieonderzoek. Samen leren over de werkzame elementen, en onderzoekend aanpassen zodat de voorziening een fijne plek is voor mensen in crisis.

Deze voorziening is in juni 2020 in het centrum van Amsterdam in stilte geopend, en per eind september 2020 officieel. De Waterheuvel ziet dit initiatief als een nieuwe vorm van herstelondersteuning. Ze bieden bezoekers een veilige plek op de vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond van 18:00 tot 24:00 als ze er zelf niet meer uitkomen. Er zal geen klinische zorg worden geboden. De voorziening zal zich richten op kwetsbare Amsterdammers die zelfstandig thuis wonen, crisisgevoelig zijn en in staat zijn signalen in de aanloop van een crisis te herkennen. Het bezoek aan de voorziening is vrijwillig.

De voorziening is een samenwerkingsverband tussen De Waterheuvel, Cordaan, Gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam, Centrum voor Cliëntervaringen, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Meer informatie over het onderzoek? Lia van der Ham (l.vanderham@amsterdamumc.nl) en Pauline Willems (P.Willems@clientenbelangamsterdam.nl )

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *