Terugblik Werksessie Ertoe doen, ook in Coronatijden

Tijdens de werksessie op 27 oktober 2020 werd het belang van het delen van cliëntenervaringen volmondig bevestigd.

Het was even wennen om een online werksessie te ontwikkelen die een creatieve werksessie vervangt. Er is gekozen voor een plenaire presentatie van het MAATI-FEST, een product als uitkomst van een participatief actieonderzoek in Coronatijden. aan de hand van ervaringsverhalen en de geformuleerde tips, om vervolgens in kleine groepjes met elkaar verder te denken over wat dit betekent voor je eigen rol.

Weinig onderzoek mét cliënten
De conclusie van de bijeenkomst was dat er nog altijd te weinig onderzoek is mét de mensen die het betreft, zeker ook in deze coronatijd. Het harde werken van de co-onderzoekers om deze boodschap weer naar buiten te brengen, is beloond.

‘Al heeft maar een iemand wat aan mijn verhaal gehad dan heeft het toch nog zin gehad dat ik het moeilijk heb gehad en dit vertel.’ Co-onderzoeker van team MAATI-FEST

Voeding voor actiesonderbouwing adviezen
Zo bleek de cliëntenraad van HVO-Querido zich te herkennen in bevindingen van het MAATI-FEST. Zij maakten dan ook dankbaar gebruik van de verwoordingen voor hun werk. Vanuit de GGD was de wens om het MAATI-FEST breed te delen, bijvoorbeeld in de wijkzorgnetwerken en stadsdelen. Daarnaast was het onderzoek voor de GGD input voor de evaluatie van de buurtkamer initiatieven in Coronatijd.

Na de bijeenkomst was er nog ruimte om verder met elkaar in gesprek te gaan. Het merendeel van de deelnemers aan de werksessie gaf spontaan aan mee te willen denken aan de verspreiding van deze cliëntenervaringen. Men was het er over eens dat dit soort informatie nog veel te weinig bekend is.

‘De echte verhalen en de tips halen je uit je eigen rol en daarmee je denkpatroon’
Deelnemer werksessie CvC

Interesse in participatief actieonderzoek
Ook waren er deelnemers die meer wilde weten over hoe je participatief onderzoek doet. Hierin zijn ervaringen gedeeld en konden co-onderzoekers helpen bij twijfels en onzekerheden bij startende participatief onderzoekers. Ook heeft een groepje nagedacht over de rol van de mantelzorger.

DOE JE VOLGENDE WERKSESSIE OOK WEER MEE?
Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *