Behoud van werk

Onderzoek naar het behoud van werk

Vanaf september 2019 voerde het Centrum voor Cliëntervaringen samen met Cordaan een onderzoek uit naar het behoud van werk bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Sinds 2018 werken job coaches binnen Cordaan via de methode IPS in het begeleiden van mensen met een LVB. De ervaringen in het eerste jaar tonen aan dat veel mensen relatief snel verzuimen of uitvallen. Het doel van dit onderzoek was om concrete handvatten voor jobcoaches en werkgevers te ontwikkelen om cliënten beter te ondersteunen, om te begrijpen waarom welke begeleiding nodig is, en om tot creatieve oplossingen voor eventuele problemen te komen.

Het Centrum voor Cliëntervaringen was verantwoordelijk voor het cliëntperspectief via het interviewen van cliënten. Ervaringsdeskundigen van Cordaan waren als co-onderzoeker bij het onderzoek betrokken, zowel als interviewer als als co-onderzoeker in de analysebijeenkomsten.

Het onderzoek werkte met de methode ‘concept mapping’. In een eerste reeks interviews zijn de ervaringen van cliënten en job coaches opgehaald. Uit deze interviews zijn statements verzameld over factoren die een rol spelen in het al dan niet behouden van werk. Door job coaches en werkbegeleiders zijn deze uitspraken vervolgens geprioriteerd en geclusterd in verschillende thema’s. In een tweede ronde interviews geven cliënten hun visie op de resultaten: Welke uitspraken en thema’s vinden zij belangrijk? Hoe sluit dat aan op hun ervaringen? Ontbreken er thema’s? En hoe kunnen job coaches en werkgevers hen beter ondersteunen op hun werk?

De resultaten van het onderzoek gebundeld in onderzoeksrapportage.

Meer informatie? Daan Stremmelaar (d.stremmelaar@clientenbelangamsterdam.nl)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Dat is samen met een team van Cordaan en cliënten uitgezocht. Meer weten… […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *